All Categories
Featured
Een van de belangrijkste voordelen van ledlampen zijn hun energie-efficiëntie omdat ze minder onnodige lichtfotonen en warmte produceren! De warmte die uit gloeilampen en ontladingslichten wordt geproduceerd, hoewel het goed kan zijn voor planten, is niet zuinig. Tabel 2 laat zien dat leds slechts 25% van het vermogen van een gloeilamp nodig hebben om dezelfde hoeveelheid licht (in lumen) te produceren.
Bovendien produceren leds minder afvalwarmte. Je kunt daarom lampen veel dichter bij oppervlakten plaatsen zonder het risico op oververhitting of warmtestress voor de planten. Bij hoge intensiteit ontladingslampen of HID (afkorting van het Engelse high-intensity discharge) is echter wel een aanzienlijke afstand tussen lampen en planten nodig om een uniforme lichtverdeling te garanderen en om warmtestress van de lampen te vermijden.
Leds zijn ook beter geschikt in een meerlaags plantsysteem. Een ander belangrijk voordeel is dat leds robuuster zijn en een langere levensduur hebben dan traditionele lichtbronnen met filamenten, elektroden of gasgevulde lampen onder hoge druk. Leds gaan ook direct aan en hebben geen tijd nodig om volledige helderheid te bereiken.
Leds zijn echter nog niet algemeen geaccepteerd als lichtbron voor de tuinbouw. Ledlampen vragen bij aanschaf een hogere investering en kosten vaak meer dan de behuizing waarin ze worden geplaatst. Door deze kosten kunnen kwekers gaan twijfelen. Gelukkig is de ontwikkeling van de led erg gunstig geweest: elke tien jaar zijn de prijzen voor leds met een factor 10 gedaald, terwijl de prestaties met een factor stegen.
Een belangrijk nadeel is de moeilijke interactie van leds met betrekking tot de groei van planten. Sommige kwekers hebben met led een verminderde productie of een gebrek aan ontwikkeling in planten ervaren, vergeleken met traditionele lichtbronnen. Er zijn verschillende onderzoeken die inderdaad een verminderde opbrengst of plantontwikkeling door ledverlichting hebben aangetoond.
Meer warmte, bijvoorbeeld door HPS- of MH-lampen, is gunstig voor plantengroei. Wanneer deze planten worden vergeleken met ‘ledplanten’, die deze extra warmte niet krijgen, is het vaak duidelijk dat de HPS- of MH-planten beter groeien dan ledplanten. Het is belangrijk om te beseffen dat - wanneer het aankomt op het lichtspectrum - rode of blauw/rode lichtcombinaties niet goed genoeg zijn.
Hoewel deze twee golflengten toereikend zouden zijn voor lichtenergiefixatie (fotosynthese), hebben de meeste planten ook nog beperkte hoeveelheden licht uit andere delen van het spectrum nodig. Om ervoor te zorgen dat meervoudige plantprocessen zo effectief mogelijk worden gestimuleerd, zijn brede fotosynthetische lichtspectra (vergelijkbaar met het zonlicht) aan te bevelen. De meeste producenten van ledkweeklampen zien het exacte lichtspectrum dat ze gebruiken als een handelsgeheim.
Een ledlicht Dus, zijn ledkweeklampen gewoon een nieuwe mode die voorbijgaat of zijn ze echt de moeite waard om te proberen? Ze werken zeker voor plantteelt, maar je moet kritisch zijn bij het kiezen van een potentiële ‘ledkweeklamp’. Als je een nieuwe ledlamp gaat uitzoeken, moet je eerst kijken naar zijn ledcomponenten, fotosynthetisch licht, lichtspectra en energiegebruik.
Individuele leds dienen minstens 1W of meer te zijn, bij voorkeur 10 mm en van de laatste generatie. Kijk ook naar hoge-intensiteit- of hogehelderheidleds. In tegenstelling tot wat je zou denken maakt een hoger inputvermogen een led minder efficiënt (dus 3x 1W is efficiënter dan 1x 3W). Als je de afstand tussen het licht en de plant verdubbelt, vermindert het licht met een factor 4 (22) De meeste planten hebben een bereik in fotosynthetische lichtintensiteit van 50 – 200 µmol/m2/s tot 500 µmol/m2/s nodig.
Wanneer je geen specificaties hebt voor een bepaalde plantproductie, zoek dan naar een kleurtemperatuur tussen 2. 700K en 6. 500K. De technieken voor het gebruik van leds in plantproductie zijn nog niet zo perfect als de bestaande en vertrouwde vormen van plantverlichting. Naarmate we meer kennis krijgen over wat planten nodig hebben en hoe ledlampen werken, zullen we waarschijnlijk in de toekomst vaker leds gaan gebruiken.
Latest Posts
Buitenverlichting Staand
Inbouwspots Led Keuken
Buitenverlichting Dimbaar